FEM NYE SPELARAR ER KLARE

Postet av Førde IL - Handball den 6. Aug 2019

Førde er i oppkøyringa til 1. divisjon, og har sikra seg fem nye spelarar til årets sesong.


Når trenar Hilmar Gudlaugsson og sportsleg leiar Oddny Sønnesyn i desse dagar er på

treningssamling på Hamar, så har dei supplert troppen sin med heile fem nye spelarar.

- Vi har hatt stor utskifting i troppen etter fjorårets sesong, og mellom anna har Marit Ova Bøyum gått

til eliteseriespel for Fana, seier Oddny Sønnesyn som har overteke jobben Odd-Erik Gullaksen har

hatt i klubben i mange år.


- Vi har samarbeid godt i det sportslege apparatet om desse nye spelarane, og ut frå det vi har sett så

langt, så ser det veldig positivt ut. Tre av desse spelarane har spelt på aldersbestemte landslag, og dei

to norske spelarane har begge erfaring frå norsk topphandball. Så vi håpar vi er godt førebudd føre

årets sesong, seier Oddny Sønnesyn.


Her er dei

Dette er dei nye spelarane som trenar Hilmar Gudlaugsson har fått i troppen:

Frå venstre:

  • Ivana Raickovic frå Montenegro. Er fødd i 2000, og har spelt aldersbestemt landslags-handball for Montenegro.
  • Lara Zidek frå Kroatia. Er fødd i 1996, og har spelt europacup for klubblag. Har dessutan landskampar for Kroatia på aldersbestemt nivå.
  • Birta Run Gretarsdottir. Er fødd i 2000, og har spelt for Island på aldersbestemt nivå. Spelte i fjor for
  • Kongsvinger.
  • Camilla Leikvoll. Er fødd i 1998, og har spelt for 1.divisjonsklubben Viking i Bergen i det siste.
  • Ida Drønen. Er fødd i 1996, og bergensjenta spelte i fjor for toppserieklubben Fredrikstad.


Snart start

Denne veka er Førde på treningssamling på Hamar, og skal møte Gjøvik i treningskamp.

Første obligatoriske kamp er cupoppgjeret mot Åsane. Den blir spelt i Bergen mot Åsane onsdag 25.

august.


Tekst og foto: Stig Roger EideNO ER MARIT KLAR FOR ELITESERIEN

Postet av Førde IL - Handball den 15. Jul 2019

Arkivbildet er frå ein av mange kampar som Marit Ova Bøyum har bitt kåra til banas beste spelar. 
Foto: Stig Roger Eide


Førde held fram med å produsere nye toppspelarar i handball. No er det klart at Marit Ova Bøyum skal spele for Fana i toppserien.

- Eg kjenner på meg at det er litt trist å reise frå Førde. Eg har hatt utruleg mange flotte år i klubben. Men når eg no er 23 år og har fått tilbod om overgang til Fana, så fann eg ut at tida var inne, seier Marit Ova Bøyum.

FLEIRE KLUBBAR

Dermed kan vi allereie 1. september oppleve bakspelaren, som opphaveleg kjem frå Jølster, i duellar mot Norges beste handballspelarar. Den første kampen til Marit er nemleg mot Tertnes, kor den tidlegare lagvenninna Kjerstin Boge Solås har spelt dei siste sesongane.

- Eg kjenner meg 100 prosent klar for å ta dette steget no. No har eg gjennomført bachelor i idrett i Sogndal dei siste åra, og håpar det skal vere mogleg å få ein liten jobb ved sidan av satsinga på handballen, seier Marit Ova Bøyum som også fekk tilbod om overgang til klubbane Fjellhamar og Haslum.

- Men eg valde Fana då eg opplevde at dei ville ha meg mest. Eg kjenner trenaren, Erlend Lyssand, frå tidlegare samlingar, samt at vi jo har møtt Fana fleire gonger dei siste åra. Han er ein dyktig trenar, og no håpar eg å utvikle meg meir som handballspelar, seier Ova Bøyum som i kjent stil har herja på fotballbana i det siste medan handballen har hatt spelefri.

FOTBALL

- Ja, eg elskar jo å vere aktiv. Så det har blitt nokre kampar for sogndalsklubben Studentspretten i 3. divisjon, seier Ova Bøyum og ler når journalisten viser til at ho står bokført med fire mål.

- He, he. Du har fått med deg det, ja. Eg stod sikkert på rett plass til rett tid, ler Førde sin nye toppspelar i handball hjarteleg.

Fana startar oppkøyringa til årets eliteserie 23. juli, og inann den tid står Marit Ova Bøyum midt oppe i flytte-prosessen til Bergen.

- Det sat langt inne å bestemme seg for å reise frå Førde. Eg har jo hatt det utruleg kjekt her. Men eg følte at tida var inne no. Men eg kjem sjølvsagt til å følgje tett med på korleis det går med klubben, seier Marit Ova Bøyum oppriktig.SLUTTAR SOM SPORTSLEG LEIAR

Postet av Førde IL - Handball den 24. Jun 2019

Odd-Erik Gullaksen har bestemt å gje seg som leiar for sportsleg utval i Førde il Handball. – Etter så mange år, føler eg at det er på tide å gje meg, seier Gullaksen.

Førde il Handball si utvikling har vore sterkt prega av Odd-Erik Gullaksen sin innsats i svært mange år. Han har ikkje minst vore primus motor for satsinga på damelaget, og vart seinast for 14 dagar sidan heidra med årets handballpris på region Vest si samling i Bergen. 

Men no har den mangeårige krumtappen i Førde-handballen meddelt både spelarar, leiarar og dei største sponsorane at han vil gje seg. 

Ikkje dramatikk 

- Det er ikkje noko dramatikk i dette, og eg skal fullføre arbeidet mitt med tanke på den kommande sesongen. Og eg vil sjølvsagt vere ein del av handball-miljøet i Førde framover. For etter så mange år i dette miljøet, så har det blitt ein viktig del av meg. Men eg har i det siste kjent på at eg har forsaka ein del i meg sjølv, og no er tida inne for at desse sidene av meg blir prioriterte, seier Gullaksen. 

Gullaksen hadde gjennomgang med styret i Førde il Handball sist veka, og det vart då bestemt at Oddny Sønnesyn skal overta hans oppgåver på det sportslege område. 

Ho har i mange år vore både aktiv spelar og trenar for Førde il Handball, og vil gå inn i eit tett samarbeid på det sportslege saman med trenar Hilmar Gudlagsson. Dessutan vil ein del av Gullaksen sine arbeidsoppgåver bli fordelte på forskjellige styremedlemmer i handballgruppa. 

Det vert også jobba med å styrke deler av styret med ein eller to personar, som kan overta nokre av dei arveidsoppgåvene som Gullaksen tidlegare hadde ansvaret for. 

Oddny tek over

- Dette er ein ny situasjon for oss. Odd Erik Gullaksen har på mange måtar fiksa alt dette åleine i så mange år, og no blir det nok eindel fleire arbeidsoppgåver på oss i styret. Men det er vi budde på å ta på oss. Dessutan er det naturleg at trenar Hilmar Gudlaugsson vil få overført nokre av oppgåvene. Og ikkje minst er vi veldig glade for at Oddny Sønnesyn vil ta på seg det sportslege ansvaret for 1.divisjonslaget. Ho kjenner Førde-handballen svært godt, og vi er trygge på at dette er ei oppgåve ho vil takle på ein ypparleg måte, seier styreleiar Bernt Ove Berntsen.

 FEKK MØTE SITT STORE IDOL

Postet av Førde IL - Handball den 6. Jun 2019

Det var ikkje berre mødrene som måtte tørke tårer. Ungjentene på Førde sitt 13-årslag fekk nemleg møte sitt store idol i Sotra Arena onsdag kveld, og trudde knapt sine eigne auge.

Nora Mørk stilte velvilleg opp til fotografering med Guro Bruland Gurvin, Ronja Nordbotten Holsen
og Marie Erichsen Myklebust i Sotra Arena. Foto: Stig Roger Eide, Førde il Handball
- Skal vi få møte Nora Mørk, og få autografen hennar?

Dei tre Førde-jentene Ronja Nordbotten Holsen, Guro Bruland Gurvin og Marie Erichsen Myklebust var fulle av forventning under VM-kvalifiseringskampen mot Kvite-Russland utanfor Bergen. For heime på jenterommet til 12-åringane heng det mange bilde av landslagsspelarane og Nora Mørk spesielt. 

På hotell

Og då Norge spelte returoppgjeret føre om lag 4000 tilskodarar onsdag kveld, fekk dei tre 12-åringane reise inn til Bergen for å sjå kampen.

-Vi skal bu på hotell i natt, men det mest spennande er om vi får autografen til Nora Mørk. Ho er den mest populære, seier Guro Bruland Gurvin til underteikna etter at kampen er ferdig. 

Då står dei saman med mange hundre unge spelarar og ventar tolmodig på at spelarane skal komme tilbake for å gå runden rundt bana for å skrive autografar. Og når spelarane samlast midt på bana, går det eit sukk av forventning når Nora Mørk dukkar opp. For etter å ha vore ute frå landslagshandballen i meir enn 500 dagar grunna skade, er det tydeleg at mange håpar Nora Mørk skal komme tilbake i toppslag. Ho gjorde comeback mot Sverige for snart to veker sidan, og har spelt begge kvalifiseringskampane den siste veka mot Kvite-Russland. 

Kom rett bort

Og medan dei tre Førde-jentene står med både klubbdrakt og landslagsdrakt som dei vil ha signaturar på, ser dei spelarane fordele seg utover dei mange hundre autografjegerane som står og ventar. Og tru det eller ei, men Nora Mørk kom rett bort til der Førde-jentene stod.

Nora Mørk har ein popularitet utanom det vanlege, og for kvar scoring på handballprofilen letta omtrent taket i Sotra Arena. Etter kampen er Norge no klar for VM.
 Foto: Stig Roger Eide, Førde il Handball
Og på direkte forespørsel om ho kunne stille opp på eit fellesbilde med dei tre Førde-jentene, så svarte handballprofilen: Jøss, har dei reist heilt frå Førde? Sjølvsagt skal du då få ta bilde av oss saman, smilte Mørk og poserte saman med dei tre 12-åringane.

Tårer på kinnet

Og medan dei andre autografjegrane pressa seg på og gjerne ville ha ein bit av handballstjerna, var det tydeleg at augekroken på dei unge Førde-jentene var litt meir fuktig enn vanleg. Her hadde dei fått møte sitt store idol og til og med fått autografen til truleg verdas mest kjende handballspelar. Og det var nok ikkje berre 12-åringane som jubla, for på tribuna sat mødrene og var enda meir rørt over det døtrene deira hadde fått oppleve.

Og etter at Nora Mørk hadde stilt opp til fotografering med ungjentene, kom den eine landslagspelaren etter den andre bort og signerte draktene deira. Og for å kulminere jentene sin draumedag, så stilte heile det kvite-russiske landslaget opp til fellesbilde med jentene utanfor arenaen då alle var på veg heim.

Etter ei slik makalaus oppleving kan det godt hende at det var smil om munnen på jentene då dei stupte til sengs på hotellrommet seint onsdag kveld. 

Og gjett om dei har noko å fortelje når dei møter venninnene sine i Førde etter desse opplevingane.

Tekst: Stig Roger Eide, Førde IL Handball

Det kvite-russsiske landslaget stilte også opp på bilde med dei tre Førde-jentene.
Foto: Sissel Bruland GurvinKan vi slippe jubelen laus?

Postet av Førde IL - Handball den 16. Mar 2019


I fjor spelte Stabæk cupfinale og tapte mot Vipers. Samstundes rykka dei ned til 1. divisjon. Søndagettermiddag kan Førde sende dei ned ein divisjon til.

Når Førde-jentene entrar bana i Førdehuset søndag klokka 16.00, er dei klar over at med to poeng, så
har dei teke eit veldig langt steg mot fornya kontrakt i 1. divisjon. For med siger vil Førde ha 15
poeng, og klubbane Ålgård, Gneist, Viking og Stabæk vil då alle vere bak Førde. Og med tanke på at
Ålgård og Gneist skal møte kvarandre i neste serierunde, kan nedrykks-striden vere avgjort før siste
serierunde.
For søndagens motstandar, Stabæk, er det derimot over og ut, og bærumsklubben kan vere vitne til
ein av dei største sportslege nedturane vi har opplevd i norsk handball. Seinast i fjor spelte Stabæk
cupfinale mot Vipers Kristiansand, og utpå vårparten måtte klubben dessutan konstatere at dei
måtte spele i 1. divisjon i årets sesong. Trenar Pål Olderup Jensen forlot klubben til fordel for
ungarske Debrechen, og i årets sesong har Stabæk opplevd det eine tapet etter det andre. Og med
nytt tap i Førdehuset, må bærumsklubben ta samling i 2. divisjon til hausten.
For Førde sin del blir dette ein svært viktig kamp med tanke på å unngå nedrykk. Etter kampen i
helga har Førde-jentene to kampar igjen, nemleg Charlottenlund (borte) og Fjellhammer (heime).
Derfor hadde to poeng mot Stabæk gjort svært godt, og litt mindre press føre dei to siste
serierundane.
Alle kampane i denne serierunden blir spelte på same tid, og sekretariatet vil venteleg halde oss
oppdatert på kva som skjer i dei andre kampane.
Ta med deg ein god venn, og støtt Førde i den viktige kampen om å tilkjempe seg fornya tillit i 1.
divisjon.
VI treng Førde og Førde treng DEG.
Sjåast på kamp!Levert av IdrettenOnline